Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 25 listopada 2013

Dodatek do Warsztatów Kulinarnych

TWÓRCZA RODZINA WĘDZI RYBY I MIĘSO!


Witam ponownie ;)!
W ostatniej chwili udało nam się wziąć udział w jeszcze jednym kulinarnym przedsięwzięciu! A że odbyło się to wczoraj wieczorem, postanowiłam po prostu dodać post.
Otóż dziadek dzieci postanowił uwędzić rybę i szynkę i pokazać dzieciom jak to się robi a nawet je do tego angażując. W prawdziwej kamiennej wędzarni ;)! 


Nie mamy niestety dużo zdjęć, ponieważ wszystko odbyło się w ciemnościach, a dokumentacja zdobyta dzisiaj dopiero ;).
Wędziliśmy pstrągi i szynkę. I rybę i mięso wcześniej trzeba natrzeć solą, odłożyć na kilka godzin i to wszystko.
Rozpalenie wędzarni to już dłuższa robota i musi wewnątrz być bardzo ciepło. Ogień ropala się w osobnej półeczne z drzwiczkami a wędzi w osobnej.


Tu, gdzie stoi Kuba, wkłada się jedzenie. Tam są specjalne półki na których się wszystko kładzie.


Na dole widać otwór którym wlatuje dym i wędzi.


Jeszcze raz spójrzmy na zdjęcie pieca z Kubusiem ;). Po prawej stronie Kuby jest duży półokrągły otwór - tutaj można zrobić ognisko i grila. Pod tym otworem są małe czarne drzwiczki - tam właśnie wkłada się drewno do wędzenia.
 Wszystko jest ze sobą połączone kanalikami - otworkami. Do drewna dodał dziadek jałowca, więc pięknie nam pachniało ;).


Ryby były pyszne i wszyscy zajadali, a potem niestety braliśmy leki na brzuszki bo trochę za ciężkie było to jedzonko. Jednak samo uczestniczenie w przyrządzaniu potraw było szalenie wielką radością!

6 komentarzy:

  1. zazdroszczę takiej wędzarni- piękna:) - no a samo wędzenie - też zazdroszczę:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. suuuper, ja bym uwędziła kiełbaskę jakąś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Musze pokazac Wasza wedzarnie mojemu tacie! Od jakiegos czasu planuje taka zrobic!

    OdpowiedzUsuń